TOUCH OF NATURE

TOUCH OF NATURE

Touch of Nature

An organic design utilising tones and materials inspired by nature created this unique kitchen to seamlessly blend with the amazing valley view’s outside. 

THE CHALLENGE

The couple were looking for a kitchen design that would complement and further enhance the stunning views across the valley.  Something unique with texture and earthy tones like warm yellow and greens that would also remind them of the décor on their boat where they enjoyed many happy days out.

Initially intending to undertake the work themselves with support from local trades they popped into our showroom to view a freestanding bath we had on display.  Working with them to understand their desires for the new kitchen they went away having bought both a new bath and a kitchen!

The area designated for their kitchen dated back to 1862 so keeping the kitchen sympathetic but not typically traditional to the age of the property.  Storage was also essential but they were concerned about the low ceiling height and didn’t wish to have anything too overpowering.  Entertaining guests was an important element, they both liked to combine cooking with dining so wished to have open views to be able to speak to guests whilst cooking.

THE SOLUTION

We designed the kitchen to utilise space along with keeping appliances at comfortable working heights.  Mid height units were incorporated due to the low ceiling height of just 2110mm.  This included a Le Mans corner unit designed to maximise the potential of the corner for storage.  To make the space feel taller and brighter a glass splashback was positioned above the mid height units to the ceiling with the addition of led lighting.

Adding interest to the design was created by having a mixture of colour and texture.  Two complementing doors were chosen in sawn bleached oak and warm yellowy green from the Sikkens paint range in G3.42.79.  Handles were in the shape of pebbles.  This gave the organic earthy feel the couple desired with the green toned freshness to enhance and blend with the outside views.  Wood effect porcelain floor tiles were chosen by the client adding a practical but stylish element to bring the overall concept together.

With low ceilings, extraction was important this was solved by incorporating an Elica down draft ducted out from under the worktop along with a rear back panel made to allow easy access to the motor.

SKB IR TN 25 525

To bring something unique and add interest 900 mm bow fronted units were an integral part of the design adding a quirky feel to the table as well as softening the edges.  The interior of one of the deep drawers was also modified to house the plumbing for the sink.  This then nicely led fluidly into the dining end with a curved tear shaped breakfast bar.

THE RESULT

A stunning bespoke designed kitchen that is truly unique and quirky but at the same time blends beautifully with the outside.  The soft curves to the layout allows a comfortable and natural flow to all the elements from storage, cooking and importantly socialising with friends and family.

“The kitchen is really fabulous in every way and we are over the moon with the combination of colours and textures.  You have truly done us proud with such a great design and we will recommend you whole heartedly.”

Mr & Mrs I, Surrey

RSS
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram
Houzz
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.